Inne

Przy Kawce, Herbatce i Goracej Czekoladzie

Zabajone

4 żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej)
5 łyżek drobnego cukru (ok. 75 g)
50 ml słodkiego wina Marsala (lub innego ulubionego słodkiego likieru np. Amaretto, Limoncello, ewentualnie rumu lub brandy)
Do podania: garść świeżych owoców (np. jeżyny, jagody, borówki, maliny)

Przygotować garnek i odpowiednio szerszą miskę. Na dno garnka nalać niewielką ilość wody (wystarczy na wysokość ok. 1 cm), garnek z wodą ustawić na najmniejszym gazie.

Do miski przełożyć żółtka i rozmieszać je (rózgą lub trzepaczką) przez ok. 2 minuty (ręcznie lub mikserem na małych obrotach).

Ciągle roztrzepując żółtka dodawać stopniowo drobny cukier, tak aby cukier się rozpuścił (przez ok. 4 minuty), w tym czasie żółtka z cukrem będą stawały się coraz jaśniejsze i bardziej "napuszone".

Miskę postawić na garnku z wodą (uważać aby dno miski nie dotykało poziomu wody w garnku, w przeciwnym razie z żółtek zrobi się jajecznica).

Cały czas roztrzepując dodawać stopniowo likier (przez następne 4 minuty).

Przygotowane zabajone udekorować świeżymi owocami i ulubionymi dodatkami, np. oprószyć kakao i podawać z biszkoptami.
Inną propozycją (jak na drugim zdjęciu) jest dodanie zabajone do filiżanki mocnego espresso.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation