Kuchnia

kuchnia

Cytrynówka - szybka i pyszna nalewka | 2DRINK.PL

Składniki na 1,2 litra cytrynówki:

pół litra wódki
6 dużych cytryny
szklanka wody
szklanka cukru

Przygotowanie:

Wodę zagotować, do wrzątku wsypać cukier i rozpuścić. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę, ze wszystkich wycisnąć sok. Sok, skórkę, syrop cukrowy i wódkę wymieszać w dużym dzbanku i odstawić na jeden dzień. Następnie przelać nalewkę przez sitko i rozlać do butelek.

Uwaga:

Po odcedzeniu zostaje dużo skórki cytrynowej, którą można wykorzystać. Ja zrobiłam cytrynowe babeczki – 3 jajka miksujemy ze szklanką cukru, następnie dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 i 3/4 szklanki mąki, pół szklanki oleju, cukier waniliowy i skórki cytrynowe. Miksujemy i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem, ok. 30 minut (do „suchego patyczka”).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation