Kuchnia

food

Składniki na 3szt:

na ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
15g świeżych drożdży
łyżeczka oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
roztrzepane jajko do posmarowania
szczypta ziół prowansalskich do posypania

Wykonanie:

Z wody, drożdży i dwóch łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut.

Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki, oliwy i soli. Wymieszać, Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (30-40 minut).

Ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich rozwałkować
Rozgrzać piekarnik wraz z blachą na której będą pieczone calzone. Wyłożyć calzone na blachę. Piec około 20 minut w temp. 200oC. Podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation