Kuchnia

Rybka

ryba po japońsku

Składniki:



* 1,2 kg polędwicy z dorsza (można zastąpić inną białą rybą)

* 1 szklanka mąki pszennej (250 ml)

* 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

* 230 ml zimnej wody

* 1 jajko

* 1/2 łyżeczki soli

* olej do smażenia (ok. 100 ml)



Sos:



* 3 cebule

* 1/2 pora

* 300 - 350 g chińskiej mrożonej mieszanki warzywnej

* 1 słoik papryki konserwowej

* 4 ogórki konserwowe (lub 10 małych korniszonków)

* 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

* 3 łyżki ketchupu

* 1,5 szklanki wody

* 2 łyżki cukru

* 1 łyżka octu winnego

* sól i pieprz do smaku



Cebulę i pora kroimy w cienkie piórka i podsmażamy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy mieszankę warzyw oraz 2 większe szczypty soli i smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną w cienkie paseczki paprykę oraz wodę wymieszaną z cukrem, octem, ketchupem i koncentratem. Dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rybę kroimy na mniejsze kawałki (u mnie było ich około 12) i oprószamy solą.

Oba rodzaje mąki łączymy z wodą, jajkiem oraz solą. Miksujemy do chwili powstania gładkiego ciasta (gęściejszego niż naleśnikowe). Każdy kawałek ryby zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju do chwili, aż panierka się zrumieni.

Rybę możemy podać w taki sposób jak zrobiłam to ja, czyli na ciepło i na warzywach, lub w sposób właściwy dla tego dania, czyli wymieszaną z sosem i podawaną na zimno. Wówczas ryba najlepsza jest na drugi, a nawet trzeci dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation