Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

kruche ciasto z cynamonem i śliwkami

Składniki:
Ciasto

500 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła roślinnego
1/2 szklanki cukru brązowego zmielonego na cukier puder
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%


Śliwki

ok. 500 g śliwek
5 łyżek mielonych migdałów
5 łyżek brązowego cukru zmielonego na cukier puder



Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy ją z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę i całość zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto formujemy w kulę i dzielimy na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Śliwki myjemy, suszymy, dzielimy na połówki. Mieszamy z cukrem, ekstraktem i migdałami.
Większą część ciasta rozwałkowujemy, wykładamy do formy (duża blacha) wyłożonej papierem do pieczenia. Na to układamy śliwki (jeśli nie cała masa z migdałów oblepiła śliwki, resztą posypujemy śliwki ułożone na cieście). Resztę ciasta kruszymy (drzemy w palcach) na śliwki.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zwiększamy temperaturę do 180 stopni.
Pieczemy ok. 45 minut.
Po wyjęciu i ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem (najlepiej zmielonym brązowym).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation