Kuchnia

kuchnia2

Pasta lubczykowa - maggi w słoiczkach na zimę -

lubczyk świeży 120 g
sól morska 20 g
oliwa 60 ml

Pasta lubczykowa - wspaniała, intensywna w smaku, świetna przyprawa w swej naturalnej formie. Bez dodatków, polepszaczy, wzmacniaczy smaku, nie ma się co równać z maggi ze sklepowych półek. W tej formie ma również o wiele większy zakres zastosowania. Lubczyk rośnie szybciej, niż zdążysz go przetworzyć, zatem do dzieła!
W podobny sposób przygotowawałam już pastę z czosnku niedźwiedziego, czyli listki zmiksowałam z dodatkiem soli i oliwy. Do przygotowania pasty z lubczyku zainspirował mnie przepis znaleziony tutaj.
Autorka przygotowała pastę tylko z dodatkiem soli w proporcji 7 części lubczyku na 1 część soli (700 g liści lubczyku i 100 g soli). Ważne jest użycie soli morskiej, himalajskiej, kamiennej - bez dodatków, ponieważ mogą spowodować zgorzknienie pasty.
Niestety blender kielichowy potrzebuje dużych ilości wsadu, a mały rozdrabniacz nie radził sobie bez dodatku oliwy (oleju) także zrobiłam pastę starym sposobem. Dodatek soli i oliwy to świetne konserwanty, zatem pastę możesz długo przechowywać, nawet do roku.

Składniki:
120 g liści lubczyku (10-12 łodyg)
20 g soli morskiej
4 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno

Wykonanie:
łodygi lubczyku umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Oberwać listki. Pokroić w paski i umieścić z solą w rozdrabniaczu. Miksować dolewając porcjami oleju, aż do otrzymania pasty
pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić i gotowe! Używać wg potrzeby
SMACZNEGO !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation