Sernik na zimno jeżynowy
Składniki:
Spód:
200 g ciasteczek digestive
100 g gorzkiej czekolady
75 g masła
Masa:
600 g serka kremowego (typu Philadelphia)
450 g jeżyn + 4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietany 30-36%
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka o smaku owoców leśnych
1. Ciasteczka rozdrobnić wałkiem lub robotem na drobno (zobacz np.
http://ugotujmyto.pl/banoffee-pie/)
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej czyli włożyć do szklanej miski umieszczonej na rondelku z gorącą wodą tak, żeby miska nie dotykała wody i mieszać do rozpuszczenia. Połączyć masę z rozdrobnionymi ciasteczkami i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Docisnąć masę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
2. Jeżyny opłukać i zasypać 4 łyżkami cukru, zmiażdżyć widelcem i zostawić aby puściły sok (najlepiej przygotować je dzień wcześniej) Gotować około 15 minut a następnie przetrzeć przez sito i zostawić do ostygnięcia.
3. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody a gdy napęcznieje dodać 100ml wrzącej wody i dobrze rozpuścić, zostawić do przestygnięcia. Następnie dodać do przetartych jeżyn i dobrze wymieszać.
4. Serek -w temperaturze pokojowej- zmiksować a następnie po trochu dodawać przetarte jeżyny z żelatyną. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem a pod koniec miksowania dodać 2 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać 1-2 łyżki masy jeżynowej i delikatnie wymieszać a następnie po trochu tej śmietany dodawać do serowo-jeżynowej masy i delikatnie mieszać. Wylać na spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki aż masa stężeje. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
Sernik jezynowy na zimno Sernik jezynowy na zimno Sernik jezynowy na zimno Sernik jezynowy na zimno
Smacznego :)