Kuchnia

delicious

Kurczak z makaronem w sosie teriyaki

Składniki: ( 2 porcje)

300 g makaronu chińskiego ( użyłam Makaron 3 minutowy- House of Asia)
podwójna pierś z kurczaka
5 suszonych grzybów mun
marchewka
200 g pędów bambusa
cebula
kawałek imbiru
3 łyżki oleju kokosowego
garść orzechów nerkowca
łyżka ziaren sezamu
zielona cebulka
pół papryczki chili
sok z limonki
50 mln sosu słodko-kwaśnego
50 mln gotowej marynaty/sosu teriyaki
ząbek czosnku
4 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego

Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i tniemy w podłużne paseczki. Następnie skrapiamy sokiem z pół limonki, dodajemy starty ząbek czosnku, łyżeczkę tartego korzenia imbiru, łyżkę oleju sezamowego, łyżkę sosu sojowego oraz 50 mln gotowej marynaty/sosu teriyaki. W tak przygotowanej marynacie pozostawiamy kurczaka ok. 1 h. Zalewamy grzybki mun wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut, aż zwiększą swoją objętość. Po tym czasie kroimy je na cienkie paseczki. Następnie obieramy marchewkę i kroimy na kilkucentymetrowe, cienkie słupki. Odcedzamy kiełki bambusa z zalewy. Zieloną część cebuli dymki kroimy na podłużne paseczki, podobnie czynimy z imbirem. Następnie do wrzącego garnka z wodą wrzucamy makaron. Gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, następnie odcedzamy i odstawiamy na bok. Rozgrzewamy woka z 3 łyżkami oleju kokosowego. Dodajemy kurczaka z zalewą i smażymy ok 10 min. cały czas mieszając. Następnie dodajemy marchewkę, grzyby mun, kiełki bambusa, paseczki imbiru oraz orzeszki nerkowca i dalej mieszamy. Po czasie dodajemy sos słodko-kwaśny oraz sos sojowy. Po ok. 5 minutach do woka wsypujemy słupki cebuli dymki, a zaraz po tym ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekaną papryczką chili oraz sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation