Kuchnia

przetwory

keczup domowy

Składniki

2 kg pomidorów, najlepiej gruntowych

4 średnie cebule

1/2 kg słodkich jabłek

czubata łyżka startego na tarce korzenia imbiru

4 łyżki oleju rzepakowego

mała papryczka chili

1 średnia czerwona papryka (ok 200g)

2 łyżeczki pieprzu ziołowego

2 płaskie łyżki soli

1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry

1 łyżeczka suszonej bazylii

3 ząbki czosnku

1/2 szklanki czerwonego octu winnego (można użyć białego, jednak zarówno smakowo jak i kolorystycznie preferuję tutaj czerwony jednak)

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

kawałek gałki muszkatołowej

Wykonanie

Do szerokiego rondla wlewam olej, rozgrzewam, wrzucam starty imbir, pociachane cebule i chili, smażę chwilę, dodaję pokrojoną paprykę, po kilku minutach jabłka (pokrojone na 4, z odrzuconymi środkami i korzonkami, ze skórkami) i pomidory- pokrojone jakkolwiek, z reguły na 4, chwilę mieszam, jak pomidory zaczynają puszczać sok przykrywam i na wolnym ogniu gotuję 20-30 min, zależy od jabłek, mają zmięknąć. Odkrywam i gotuję jeszcze ok 10 min. Teraz przecieram przez sito, odrzuty wrzucam do blendera, miksuję 2 minuty i przecieram również.
Ocet zagotowuję z zielem, listkami laurowymi i gałką, na wolnym ogniu podgrzewam kilka minut. Przerzucam przez sitko do pomidorów. Dodaję zmieloną kolendrę, pieprz ziołowy, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewam masę na małym ogniu, jak zacznie wrzeć przekładam do słoików, zakręcam, stawiam do góry dnem i układam na kocu, przykrywam również kocem i zostawiam do wystygnięcia. Do piwnicy wynoszę po 2 dniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation