Moda damska

Fajne ciuchy

Sałatka z kurek, z boczkiem i ziołami. Rewelacyjna i na ciepło, bezpośrednio z patelni, i na zimno.


1/2 cebuli, pokrojonej w grube piórka
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1/3 szklanki białego octu winnego
sól morska i świeżo mielony pieprz
2 łyżki listków rozmarynu, świeżych
1 łyżka natki pietruszki, grubo posiekanej


Kurki dokładnie oczyść.

Rozgrzej patelnię i na średnim ogniu wysmaż plasterki boczku, tak żeby wytopić z niego jak najwięcej tłuszczu. Gdy boczek będzie chrupiący, odłóż go na papierowy ręcznik, a na pozostałym na patelni tłuszczu (jeśli jest go mało, dodaj łyżkę oleju) zeszklij cebulę, następnie dodaj do niej czosnek i smaż jeszcze przez pół minuty. Dorzuć oczyszczone kurki, zwiększ ogień i smaż, mieszając, przez minutę. Skrop delikatnie częścią octu i smaż, na dużym ogniu, mieszając, dopóki ocet nie wyparuje. Powtarzaj, aż wykończysz cały ocet. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj rozmaryn i smaż jeszcze przez chwilkę, dobrze wszystko mieszając.

Zawartość patelni przełóż na talerz, dodaj usmażony wcześniej boczek, połamany na kwałki wielkości kurek i posyp natką pietruszki.

Jeśli podajesz kurki tego samego dnia, trzymaj je w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation