Kuchnia

jedzenie mrzenie

Kokosowa tarta z budyniem i owocami.

Składniki
Spód

4 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
5-7 łyżek mąki kokosowej
1 łyżka ksylitolu lub miodu (opcjonalnie)

Masa budyniowa

250 ml mleka kokosowego
40 g mąki kasztanowej
1 żółtko
1 laska wanilii
2 łyżeczki ksylitolu lub miodu (opcjonalnie)

Dodatkowo

Ulubione owoce (najlepiej smakuje z winogronami i truskawkami)

Wskazówki

180 °C 1 tarta lub 12 babeczek 36 x 11 cm

Składniki na ciasto miksujemy razem w malakserze (lub blenderze). Powinno być gładkie, gęste i lepkie jak ciastolina. Nie powinno się kruszyć po wyrobieniu gdyż po upieczeniu może być zbyt suche. Wyrobionym ciastem wykładamy formę do tarty foremki na muffiny (nasmarowane olejem kokosowym). Ciasto powinno mieć grubość ok 5 mm. Tartę lub tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 15 minut (brzegi powinny być przyrumienione, powierzchnia może być jasna. Wyjmujemy i studzimy.

⅓ mleka kokosowego odlewamy do miseczki, dodajemy żółtko, ziarna wanilii, ksylitol i stopniowo, cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę kasztanową. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy (jeśli jest za gęsta można dodać odrobiny mleka). Pozostałą część podgrzewamy aż zacznie się gotować. Ściągamy mleko z ognia, dodajemy przygotowaną wcześniej masę i energicznie mieszamy tak, żeby nie powstały grudki. Zostawiamy na chwilę aby budyń ostygł.

Ostudzoną masę budyniową nakładamy do tartaletek lub tarty. Na wierzchu układamy ulubione lub sezonowe owoce. Mi najlepiej smakowała wersja z truskawkami i winogronami (z winogron oczywiście usuwamy pestki).

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation