Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto kruche:

30 dag mąki
15 dag cukru pudru
15 dag masła
4 żółtka
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, jedną rozwałkować i wyłożyć na dno przygotowanej formy o wymiarach 38 x 23cm. Drugą schłodzić.

Masa jabłkowa:

1,5 - 2kg jabłek
2 galaretki o dowolnym smaku (użyłam cytrynowe)

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić na patelni, aż do odparowania soku. Pod koniec dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową rozsmarować na kruchym cieście.

Ciasto kokosowe:

4 białka
15 dag cukru
15 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami dodać cukier. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę jabłkową.

Ciasto orzechowe:

4 jajka
15 dag cukru
15 dag mielonych orzechów (u mnie laskowe)
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej + 1/3 kostka margaryny (rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, przestudzić)

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier. Dodać żółtka, następnie wsypać orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i rozprowadzić na masie kokosowej.

Na sam wierzch ułożyć drugą część rozwałkowanego ciasta kruchego. Całość piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Po ostudzeniu odwrócić ciasto "do góry nogami" i udekorować polewą.

Udanych wypieków :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation