Inne

przekąski na lato

Domowy majonez
Składniki
# 2 duże jaja bardzo świeże
# 2 szklanki oleju słonecznikowego
# sok z 2 cytryn - można dać połowę - będzie mniej kwaśny
# musztarda z gorczycą (polska)
# 4 łyżki zimnego mleka
Niezbędny jest mikser z częścią, która służy do rozdrabniania warzyw -blenderem .
Potrzebne też jest naczynie trochę wyższe od blendera, o przekroju niewiele większym od kółka, w którym osadzony jest nożyk do rozdrabniania. Dobrze nadają się do tego niektóre słoiki po konfiturach.
Jajka przed użyciem dobrze jest dokładnie umyć, osoby wrażliwe mogą nawet je sparzyć - przelać wrzątkiem na sitku.
Do naczynia wbijamy całe jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę musztardy i sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Wkładamy blender, tak by dotykał dna naczynia. Włączamy mikser na najszybszy bieg i nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy, że majonez zaczyna się formować, tzn. idzie ku górze, delikatnie podnosimy blender do połowy naczynia i z powrotem równie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez przerwy, aż całe naczynie wypełni się majonezem. Wówczas dolewamy powoli zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy krajarką. Majonez jest gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gęsty i puszysty, że można go kroić nożem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation