Kuchnia

kuchnia

Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm

opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ja użyłam chłodzonego, a nie mrożonego)
opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
opakowanie sera feta
średnia cebula
2 łyżki śmietany 18%
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać szpinak i dusić do rozmrożenia.
Gdy szpinak się rozmrozi i trochę odparuje dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i śmietanę.
Szpinakową masę zdjąć z ognia i dodać do niej pokrojony w kostkę ser feta.
Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem francuskim - skrawki zostawić do wyłożenia na wierzch.
Ciasto nakłuć i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC.
Na podpieczony spód wyłożyć masę szpinakową, wierzch wyrównać i z resztek ciasta ułożyć szachownicę.
Tartę włożyć do piekarnika na ok. 10-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation