Kuchnia

Desery

Snickers #kuchnia #słodkości

300g orzechów ziemnych, solonych
150g orzechów laskowych
100g gorzkiej czekolady
50g masła
150g masy kajmakowej orzechowej
Orzechy ziemne mielimy w blenderze na masło. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni i blendujemy je. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem, studzimy, następnie mieszamy z orzechami laskowymi.
Do wyparzonych słoiczków nakładamy po kolei: masę kajmakową, masło orzechowe i domowy krem czekoladowy.
Przechowujemy w lodówce (u mnie jeden ze słoiczków stał ponad miesiąc).

KREM PIERNICZKOWY
200g pierniczków w czekoladzie
100g serka mascarpone
100ml śmietany kremówki
cynamon
Pierniczki drobno kruszymy, mieszamy z mascarpone. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Przyprawiamy dodatkowo cynamonem. Przechowujemy w lodówce.

Jeśli użyjecie pierniczków bez polewy możecie dosłodzić odrobinę krem miodem. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation