Kuchnia

gourmandise

ciasto gruszkowe z budyniem



Składniki (forma 26 cm):

Spód:
85 g masła
85 g cukru
200 g mąki
7,5 g proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
Z podanych składników zagniatamy ciasto wylepiamy nim formę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

Nadzienie:
8 średnich gruszek, obranych i pokrojonych w "8 - ki" (u mnie antonówki)
1,5 opakowania budyniu (na 0,5 l mleka)
375 ml mleka
3 łyżki cukru
Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Lekko studzimy. Układamy gruszki, najpierw tworzymy jedną warstwę układając zewnętrzną częścią do dołu, a następnie drugą, wnętrzem do dołu, uzupełniając wolne miejsca (jabłka powinny wchodzić jedno w drugie). Wykładamy budyń.

Kruszonka:
100 g zimnego masła
100 g cukru
200 g mąki
Masło zagniatamy z cukrem, następnie dosypujemy mąkę i rozcieramy placami powstałą masę na kruszonkę. Obficie posypujemy ciasto.
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni (do złotego koloru). Studzimy na kratce. Najlepiej podawać na ciepło z lodami, czy kleksem bitej śmietany.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation