Kuchnia

przepisy

tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami - przepisSkładniki:
Ciasto czekoladowe:
200g czekolady gorzkiej
4 jajka
125g masła lub margaryny
100g cukru
100g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3 żółtka
1,5 szklanki mleka (375ml)
¼ szklanki cukru (50g)
1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
2 łyżki kakao
375g masła
200g suszonych śliwek bez pestek
1 kieliszek spirytusu
Polewa czekoladowa:
70g czekolady gorzkiej
70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
20g masła
Dodatkowo:
ok. 80- 100g bez

Sposób przygotowania:
Suszone śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki i zalać spirytusem. Miskę przykryć i pozostawić na noc.
Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać kakao.
Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać pokrojone śliwki i 50g połamanych na kawałki bez.
Na paterze ułożyć jeden krążek ciasta. Posmarować go masą ze śliwkami i bezami. Przykryć drugim krążkiem. Resztą masy posmarować górę i bok tortu. Wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje. (ok. 2 godz. lub dłużej)
Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Masę ochłodzić wkładając garnek do zimnej wody. Gdy masa zgęstnieje rozsmarować ją na górze tortu. Tort udekorować bezami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation