Kuchnia

przetwory

Fasolka z pomidorami

400 g drobnej suchej fasoli
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 kg pomidorów
1/2 łyżeczki suszonego oregano
opcjonalnie kawałeczek chili
Fasolkę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 5 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia zagotować nie wylewając wody z moczenia i dodając więcej wody (ok. 3 cm ponad poziom fasolki). Gotować pod przykryciem przez około 2 godziny lub do czasu aż fasolka będzie miękka, dolewając więcej wody w razie potrzeby. Na koniec fasolka ma być miękka a płynu ma pozostać około 1 szklanki.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie, smażyć przez około 2 minuty aż czosnek lekko się zrumieni. Pod koniec dodać suszone oregano i chili.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wykroić szypułki oraz usunąć nasiona z gniazd nasiennych. Sam miąższ pokroić w kosteczkę i dodać go na patelnię z czosnkiem, zagotować. Gotować przez 30 minut.
Dodać fasolkę wraz z całą wodą z gotowania, doprawić solą morską (około 1 łyżeczki) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać i gotować wszystko przez około godzinę pod przykryciem. W razie potrzeby doprawić. Zamknąć na gorąco w słoikach i pasteryzować w gorącej wodzie (jeśli fasolkę przygotowujemy na zimę; jeśli nie, wystarczy zamknąć na gorąco i po ostudzeniu trzymać w lodówce do 3 tygodni).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation