Kuchnia

Pasztety

jadłonomia · roślinne przepisy: Pasta z fasoli i pieczonego czosnku

Składniki:
•1 puszka białej fasoli, lub 1/2 szklanki suchej fasoli namoczonej i ugotowanej do miękkości
•1 główka czosnku
•1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
•1/3 szklanki oliwy
•1/2 łyżeczki soku z cytryny
•1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Główki czosnku nie obierać, odciąć jedynie wierzchnią część w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku. Delikatnie nasmarować odrobiną oliwy i piec przez około 20 - 30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać - w razie potrzeby przykryć czosnek kawałkiem folii aluminiowej i dopiekać do czasu, aż będzie miękki*.
2.Upieczony czosnek przestudzić. W między czasie gałązkę rozmarynu oskubać z liści, listki dokładnie posiekać a następnie w moździerzu lub w naczyniu blendera utrzeć razem z oliwa.
3.Czosnek wycisnąć z łupin, dodać do oliwy razem z resztą składników i utrzeć na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.

* Oczywiście nie warto rozpalać piekarnik tylko po to, aby upiec jedną główkę czosnku - upieczcie od razu kilka, lub przy okazji upieczcie buraki na zupę z mlekiem kokosowym, czekoladowe ciasto z burakiem lub na buraczany hummus.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation