Kuchnia

Przekąski

Oliwki w serowej skorupce

Oddziel białko od żółtka i ubij białko na sztywną pianę.
Pietruszkę i białą część pora drobno posiekaj w kosteczkę. Następnie przesyp do miski, dodaj żółtko, starty żółty ser, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, po czym dodaj ubite białko i śmietanę – ponownie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj jeszcze ok. 2 łyżek tartej bułki. Z ciasta formuj kulki wielkości małej truskawki. Następnie lekko je spłaszcz i na środku połóż oliwkę. Oblep ją dokładnie ciastem (ciasto musi być zwarte i dość twarde). Na patelni rozgrzej olej i smaż kuleczki, obracając je co jakiś czas łyżką, tak aby równo się usmażyły z każdej strony.

Gotowe oliwki w skorupce przełóż na talerz i poczekaj aż ostygną. W tym czasie włóż liście pora na 2 minuty do dobrze osolonej i wrzącej wody. Następnie wyjmij i przekrój wzdłuż na połowę. Każdy liść posmaruj oliwą z oliwek i obsyp tłuczonym kolorowym pieprzem. Liście zwiń w rulon, zepnij wykałaczką, a następnie nabij od góry na oliwkę. Koreczki podawaj natychmiast np. z sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation