Design

zupy

BARSZCZ BIAŁY NA KISZONEJ KAPUŚCIE
Potrzebujesz
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 białe kiełbasy
2 ziemniaki
4 jajka
1 marchewka
mały kawałek selera
2 liście laurowe
ziele angielskie
majeranek
sól i świeżo mielony pieprz
1 kostka bulionowa
1/2 małej szklanki śmietany kremówki
świeży tymianek

Przygotowanie
Cebulę i czosnek, marchew oraz seler obrać i posiekać. Rozgrzać 2 łyżki oleju w dużym garnku, zeszklić warzywa. Dodać kapustę i zalać 1 L wody, dodać sól i pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować przez 20 minut.

Ugotować jajka na twardo. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

W osobnym garnku, delikatnie opiec pokrojone kiełbasy. Odcedzić kapustę nad garnkiem z kiełbasą (pozostałą kapustę używamy do bigosu lub na farsz do pierogów). Do garnka dodać ziemniaki, liść laurowy, kostkę bulionową, pieprz i łyżeczkę majeranku. Dodać także 1/2 L wody i gotować przez 20 minut lub aż ziemniaki będą miękkie. Dodać śmietanę i wymieszać.

Barszcz podać z jajkiem przekrojonym na pół i posypać tymiankiem.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation