Kuchnia

moja spiżarnia

Orzechowe ciasto z morelami i malinami
składniki na tortownicę 24cm:
200g miękkiego masła
170g cukru (najlepiej brązowego)
szczypta soli
4 jajka
200g mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
100g zmielonych orzechów laskowych
50g posiekanych migdałów
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
500g moreli świeżych lub z puszki
200g malin
50g płatków migdałowych

1. Świeże morele umyć, sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki, morele z puszki osączyć na sitku.

2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, orzechy laskowe i migdały.

3. Masło utrzeć do białości z cukrem i szczyptą soli.

4. Jaka wbić do kubeczka i rozbełtać widelcem, stopniowo dodawać do utartego masła.

5. Do maślanej masy dodajemy partiami mąkę, dobrze wymieszać.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać morele i maliny, posypać płatkami migdałowymi. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 60-65 minut (bez termoobiegu). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation