Kuchnia

Mięsny Jesz ?

Smakocie i Łakołyki: Kurczak curry - szybki i łatwy

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1 cebula
1 puszka pomidorów
2 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 płaska łyżka curry
sól, pieprz, oliwa/olej
ryż do podania (u mnie brązowy)

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia, zdjąć na talerz. Na tej samej patelni na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Do cebuli dodać curry, wymieszać i chwilę smażyć na niewielkim ogniu. Dodać przygotowanego wcześniej kurczaka, wymieszać a następnie zalać całość pomidorami z puszki. Jeśli pomidory nie są krojone można je nieco rozdrobnić drewnianą łyżką. Trzymać na niewielkim ogniu około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. W miseczce umieścić śmietanę i stopniowo dodawać do niej po łyżeczce sosu za każdym razem mieszając, aż do momentu gdy śmietana będzie ciepła. Śmietanową mieszankę wlać do sosu, dobrze wymieszać, chwilę pogotować i wyłączyć palnik. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem, najlepiej brązowym. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation