Kuchnia
Ciasta
Babka Wielkanocna
Składniki:
• 20 g świeżych drożdży
• 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka
• 1/4 szklanki śmietanki kremowej
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 5 żółtek
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 75 g masła, roztopionego i ostudzonego
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• odrobina soli
• 1/2 szklanki rodzynek
• 1/2 szklanki zmielonych obranych migdałów
• 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
• 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
Polewa z białej czekolady:
• 200 g białej czekolady
• 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
• 2 łyżki soku z pomarańczy lub likieru pomarańczowego
• 1 łyżka tartej skórki z pomarańczy
oraz:
• roztrzepane jajko do posmarowania babki
• forma na babkę z kominem o pojemności 2,5 litra, o średnicy 21 cm i wysokości 11 cm, wysmarowana masłem i posypana zmielonymi migdałami lub bułką tartą
• kawałek folii aluminiowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na babkę muszą mieć temperaturę pokojową (nie mogą być prosto z lodówki). Drożdże skruszyć do miseczki i rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru pudru, wlać mleko, wsypać 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.
Mąkę przesiać. Zagotować śmietankę i wlać do mąki, wymieszać i przestudzić. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i ubite żółtka. Wyrabiać ręką lub mieszadłem miksera przez 15 minut, aż będzie odchodziło od ręki. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać.
Dodać ekstrakt z wanilii, sól, rodzynki, zmielone migdały, skórkę kandyzowaną i skórkę z pomarańczy, wszystko wymieszać łyżką. Przykryć podwójnie złożoną ściereczką kuchenną i odstawić w miejsce bez przeciągów na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
W wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i chwilkę powyrabiać ręką. Przełożyć do przygotowanej formy (ciasto ma ją wypełniać do połowy). Przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę ustawić na dolnej półce. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Jeśli wierzch babki będzie się za bardzo rumienił, położyć kawałek folii aluminiowej i piec dalej. Wyjąć z piekarnika. Studzić w formie. Po całkowitym ostudzeniu wyłożyć na paterę.
Przygotować polewę z białej czekolady: Do plastikowej miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i sok lub likier. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Mieszając roztopić czekoladę. Wymieszać ze startą skórką, ostudzić i czekać aż trochę zgęstnieje. Czekoladą polać wystudzoną babkę. Do czasu podania babkę trzymać przykrytą folią, ale najlepiej bez polewy.
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