Kuchnia

sałatki surowki

Gotowana marchewka do obiadu

SKŁADNIKI 4 PORCJE
1 kg marchewki
bulion jarzynowy lub rosół lub woda
70 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
80 ml śmietanki kremówki 30% lub 18%

PRZYGOTOWANIE
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka, zalać bulionem do przykrycia marchewki. Dodać masło, wymieszać, doprawić solą (ilość zależy od tego jak słony był bulion) oraz pieprzem. Przykryć pokrywą i gotować do miękkości przez ok. 20 - 25 minut.
Po tym czasie marchewkę można na gorąco włożyć do słoików i po ostudzeniu wstawić do lodówki, na kilka dni.
Przed podaniem do marchewki dodać mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę, wymieszać i zagotować. Mąka zagęści sok z marchewki a śmietanka doda kremowości i smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation