Kuchnia

kuchnia

Obżarciuch: Sałatka z pomidorów na zimę

Prosta w przygotowaniu sałatka z pomidorów do słoików. Zimą znakomicie sprawdzi się jako dodatek do obiadów, sałatek czy na kanapki

Ilość: 9 słoików (300 ml)

Składniki:

2 kg twardych pomidorów
5 cebul
9 łyżek oleju
zalewa:
4 - 5 dużych liści laurowych
9 ziaren ziela angielskiego
18 ziaren pieprzu
1 l wody
100 ml octu 10%
3 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
Przygotowanie:

Cebulę i umyte pomidory ze skórką kroimy w plastry. W wyparzonych słoikach układamy warstwowo pomidory i cebulę. Z wody, octu, soli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu gotujemy zalewę. Do każdego słoika z zalewy wyławiamy i wkładamy po kawałku liścia laurowego, 1 ziarenku ziela angielskiego i dwie kulki pieprzu. Następnie zalewamy zalewą i wlewamy po jednej łyżce oleju.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy gotując w wodzie około 15 min.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation