Kuchnia

Kuchnia

Zapiekanka z cukini i ziemniaków
Składniki:

3 cukinie
4 – 5 ziemniaków
250 g boczku pokrojonego w kostkę
120 g parmezanu (lub innego sera)
2 pomidory
Bułka tarta
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
1 łyżeczka suchej bazyli/ pietruszki
150 ml wody

Przygotowanie:

Prostokątną formę natuszczamy odrobiną oliwy z oliwek.

Ziemniaki i cukine kroimy w cieńkie plastry (najlepiej użyć do tego szatkownicy).

Układamy w formie pierwszą warstwę ziemniaków.

Solimy, pieprzymy i posypujemy obficie parmezanem.

Dodajemy połowę boczku pokrojonego w kostkę.

Kolejną warstwę układamy z cukini.

Ponownie posypujemy ją parmezanem i resztą boczku.

Następnie układamy warstwę ziemniaków, dodajemy trochę soli ( jeśli lubimy to też pieprzymy) i posypujemy serem.

Ostatnią warstwę układamy z pomidorów.

Posypujemy bułką tartą wymieszaną z odrobiną soli i suchą bazylią.

Podlewamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180°C .

Pieczemy ok 45 – 50 minut.

Podczas pieczenia jeżli potrzeba dolewamy jeszcze wody .

Podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego.

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation