Kuchnia

Kuchnia

Sajgonki vel spring rollsy
składniki:

12 płatów papieru ryżowego

około 100 gram makaronu sojowego lub ryżowego

garść grzybków mun

1 marchew

1 korzeń pietruszki

1 czerwona papryka

pół pora

1 łyżka przyprawy 5 smaków

kawałek korzenia imbiru

1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)

kilka łyżek soku z cytryny

sos sojowy

olej do smażenia

wykonanie:

1. Grzyby oraz makaron wkładamy do miseczek, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na minimum 10 minut do zmięknięcia.

2. Marchew, por, pietruszkę oraz paprykę kroimy w drobne słupki, a imbir ścieramy na tarce

3. W woku lub patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy por, a następnie cukier. Gdy się się rozpuści dodajemy imbir, a następnie kolejne warzywa. Smażymy niezbyt długo, aby zachowały jędrność. Doprawiamy sosem sojowym i przyprawą pięć smaków. Następnie dodajemy posiekane grzybki oraz makaron i wszystko razem mieszamy.

4. Do płaskiego naczynia, które ma większą szerokość niż płaty ryżowe wlewamy ciepłą, przegotowaną wodę. Pojedynczy płat zanurzamy w wodzie na dosłownie 10 sekund, wyjmujemy i rozkładamy równiutko na drewnianej desce. Po tak krótkiej chwili w wodzie płat powinien być lekko zmiękczony. Ponieważ jest mokry po chwili zmięknie do końca. Jeśli natomiast pozostawimy go zbyt długo w wodzie zmięknie on zupełnie i trudniej będzie go wyjąć nie rozrywając go i nie sklejając. Kładziemy na płacie łyżkę farszu i zawijamy tak jak krokiety. Najpierw boki do środka, a następnie rolujemy. Tak samo postępujemy z każdym płatem. Układamy je na talerzu zachowując odstępy, ponieważ ciasto ryżowe jest lepkie i mogą się posklejać.

5. Ponownie rozgrzewamy tłuszcz w takiej ilości, aby jego poziom wynosił blisko centymetr. Jeśli będzie zbyt mało tłuszczu sajgonki nie usmażą się, ale nie powinny również pływać w oleju. Podsmażamy je z dwóch stron, aż zaczną się delikatnie rumienić i wykładamy na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Podawać z sosem chilli, słodko-kwaśnym lub sojowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation