Design

Design

Pasta z pieczonych buraków i fasoli Pasta z pieczonych buraków i fasoli

Składniki na jeden duży słoik:

1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli lub puszka fasoli
1 burak średniej wielkości
1 - 2 łyżki chrzanu
1/2 - 1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki dobrego oleju z pierwszego tłoczenia, ja użyłam rzepakowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraczka wyszorować, owinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika, piec przez około 45 - 60 minut. *
Upieczonego buraka rozwinąć, przestudzić, odciąć końcówki a następnie zmiksować w blenderze z resztą składników na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeść na dobrym pieczywie lub zamiast ćwikły.

* Nie ma sensu rozgrzewać piekarnika dla jednego buraka - dlatego dobrze jest od razu upiec ich kilka i zrobić buraczany hummus lub krem buraczany z mlekiem kokosowym. Możecie też po prostu dorzucić buraka, kiedy pieczecie ciasto lub każdą inną rzecz. Jeśli w piekarniku będzie niższa temperatura burak po prostu spędzi tam chwilę dłużej, będzie tak samo dobry.

http://www.jadlonomia.com/2014/04/pasta-z-pieczonych-burakow-i-fasoli.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation