Kuchnia

gotowanie

Sałatka z makaronem ryżowym, papryką i szynką


Składniki:

150 g makaronu ryżowego (długie, białe nitki)
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
3 ogórki konserwowe
2 duże cebule
2 łyżki oleju
30 dag szynki lub kiełbasy szynkowej
1 łyżka curry (w proszku)
2 - 3 łyżki majonezu
sól
pieprz



Makaron ryżowy przygotowuję według przepisu na opakowaniu (makaron umieszczam w garnku, zalewam wrzątkiem, przykrywam pokrywką i pozostawiam na 3 minuty, po czym odsączam i przelewam zimną wodą).
Papryki myję, przekrawam, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Cebule obieram i drobno siekam. Szynkę i ogórki konserwowe kroję w kostkę.
Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam cebulę do zeszklenia, dodaję paprykę i smażę aż nieco zmięknie. Pozostawiam do ostudzenia.
Do ugotowanego makaronu dodaję ostudzoną paprykę z cebulą, szynkę, ogórki konserwowe i majonez. Sałatkę doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry. Dokładnie mieszam. Wstawiam na pół godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation