Kuchnia

bez pieczenia

Ciasto Kaloria

Składniki

Składniki na ciasteczkowy spód:
200 g kruchych maślanych ciasteczek
100 g płatków owsianych
50g wiórek kokosowych
Garść mielonych orzechów włoskich
140 g masła
Składniki na masę czekoladową:
50 ml mleka
60 g masła
300 g cukierków krówek mlecznych
2 łyżeczki kakaa
50 g mlecznej czekolady
200 g deserowej czekolady
Składniki na masę śmietankową:
500 ml śmietanki kremówki 30%
250g serka mascarpone
2 płaskie łyżki cukru pudru
Składniki na karmelizowaną posypkę:
20 g masła
100 g płatków owsianych błyskawicznych
50g wiórek kokosowych
Garść mielonych orzechów włoskich
2 łyżki cukru

Ciasteczkowy spód: Płatki owsiane i orzechy zmielić w malakserze. Do płatków dodać kruche ciasteczka i wiórki kokosowe. Stopione masło wlewamy do suchych składników. Całość przekładamy do blaszki o wymiarach 25x35cm. Masę mocno dociskamy do dna formy, Chłodzimy przez ok 1 godzinę.
Masa czekoladowa: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy kakao, masło oraz krówki. Gdy krówki się rozpuszczą dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego połaczenia składników. Gdy masa przestygnie wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Wstawiamy na noc do lodówki.
Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Na schłodzoną masę wykładamy śmietanę.

Karmelizowana posypka: Masło roztopić na patelni, dodać płatki owsiane i wiórki kokosowe, cały czas mieszamy, aby całość się nie przypaliła. Posypujemy cukrem i dalej smażymy do skarmelizowania cukru. Odstawić do wystudzenia.
Wierzch ciasta posypać posypką. Całość kolejny raz chłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation