Kuchnia

Piekarnia Zosia Samosia

Chleb Pizza

Składniki:
na ciasto
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
1 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
3 1/3 szklanki mąki (u mnie pół na pół zwykła pszenna i krupczatka)
łyżeczka soli
czubata łyżka cukru
szklanka startego żółtego sera

dodatki w moim chlebku to:
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
mała puszka kukurydzy dokładnie odsączonej z zalewy
pieczarki uduszone na maśle z jedną cebulą (bez wody)
kilka plasterków kiełbasy swojskiej pokrojonych w kostkę
1 kulka sera mozzarella

Wykonanie:
Drożdże i cukier zalać wodą. Dodać mąkę i sól wyrobić ciasto. Ewentualnie gdy ciasto będzie się bardzo lepiło podsypać je jeszcze odrobiną mąki. Pod koniec wyrabiania dodać ser żółty i dodatki wszystko razem zagnieść. Ciasto nieco rozpłaszczyć i położyć na środku plasterki mozzarelli. Całość zawinąć formując bochenek chleba. Piec 40 minut w 230 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation