Kuchnia

łukasz

Butter chicken

SKŁADNIKI 3 PORCJE
MARYNATA
500 g filetu z kurczaka
1 łyżka tartego imbiru
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 łyżka garam masala
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki jogurtu
SOS
2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego lub oliwy
1 cebula
przyprawy: 1 łyżka garam masala, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, kminu rzymskiego, pieprzu cayenne i kolendry, szczypta cynamonu, sól
1/4 szklanki orzechów nerkowca (lub 2 łyżki mielonych migdałów)
400 g (1 puszka) krojonych pomidorów
1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
DO PODANIA
ryż długoziarnisty
świeża kolendra
opcjonalnie jogurt, chlebki naan

PRZYGOTOWANIE
Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek i pokroić na ok. 2 - 3 cm kawałki. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalać wodą i również zostawić do namoczenia na całą noc.
Wyjąć kurczaka z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej. W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy nerkowca i chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać pomidory oraz bulion. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos w blenderze stojącym.
W międzyczasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła klarowanego i obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażonego kurczaka przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Śmietankę zahartować (dodać najpierw kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać), następnie wlać wszystko do garnka z sosem i kurczakiem i wymieszać. Gotować jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Podawać z ryżem i kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation