Kuchnia

zupy

Zupa Kalafiorowa
SKŁADNIKI:

kalafior mały
1.5 l rosołu
3 średnie ziemniaki
2 małe marchewki
pietruszka
cebula
1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%
mała łyżeczka masła
płaska łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki kurkumy
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżki kopru
pieprz, sól, maggi
WYKONANIE:

Kalafior pokroić na małe różyczki. Całość zalać wrzątkiem i po upływie 5 minut odcedzić.
Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić na małe kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.
Do dużego garnka włożyć kalafior, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać całość bulionem i gotować przez 30 minut.
W misce z 1/2 szklanki wody wymieszać mąkę i śmietanę.
Zupę przyprawić do smaku kurkumą, pieprzem, solą oraz maggi.
Zalać śmietaną, wsypać koperek i dokładnie wymieszać. Wszystko razem gotować jeszcze przez 5 minut, a następnie odstawić na 10 minut pod przykryciem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation