Biżuteria

Roznosci

Sos pieczarkowy

SKŁADNIKI 2 PORCJE
300 g pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1/3 szklanki śmietanki kremówki
sól i pieprz
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie 1-2 łyżeczki sosu sojowego lub 1 łyżeczka worcestershire

PRZYGOTOWANIE
Pieczarki przekroić na połówki, następnie pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz pieczarki, smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
Wówczas je posolić, dodać masło, natkę i smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać kremówkę, doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą, zagotować i odstawić z ognia. Aby pogłębić smak i kolor sosu można dodać do niego sosu sojowego lub sosu worcestershire.
Gęstniejący sos można rozcieńczać wodą, mlekiem lub bulionem, jednocześnie podgrzewając i mieszając go.
PROPOZYCJA PODANIA
PLACKI ZIEMNIACZANE
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation