Kuchnia

Bon Apetit!

Polewa lustrzana czyli mirror glaze - Para z Gara

Widzieliście w cukierniach te piękne mieniące się torty? Idealne niczym lustro i zachwycające dosłownie wszystkich? Teraz i Wy możecie zrobić polewę idealną!

Składniki:
350g białej czekolady
150ml wody
300g cukru
200g mleka skondensowanego
20g żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w 10ml gorącej wody.

W garnku gotojemy pozostałą wodę z cukrem i dodajemy mleko skondensowane. Gdy całość będzie gorąca, dodajemy czekoladę i rozpuszczoną żelatyne. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a następnie przelewamy przez sito, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Całość barwimy wedle uznania, najlepiej barwnikami żelowymi(jeżeli takich nie mamy, barwnik w proszku rozpuszczamy w odrobinie mleka skondensowanego).

Przed polaniem tortu chłodzimy polewę, a tort najlepiej zamrozić.

Aby uzyskać efekt jak na zdjęciu, masę dzielimy i barwimy różnymi kolorami, a następnie łączymy i delikatnie mieszamy, tak aby kolory się nie połączyły.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation