Kuchnia

Kuchnia

Syrop z owoców czarnego bzu ~ Ja jem – blog kulinarny ze smakiem

SKŁADNIKI:
1 kg owoców czarnego bzu
1/2 kg cukru
1/2 szklanki wody


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Owoce przebieramy i opłukujemy delikatnie. Wkładamy je do garnka, dolewamy wodę i gotujemy bez przykrycia około 15 min. Owoce powinny zacząć pękać.
Następnie odcedzamy powstały w ten sposób sok, zaś owoce przecieramy przez sito (do soku). Dodajemy cukier i zagotowujemy całość raz jeszcze, mieszając, aż cukier się rozpuści.

Gorący syrop nalewamy do wyparzonych słoików lub butelek, zakręcamy starannie. Warto wybrać nieduże butelki lub słoiczki. Pasteryzujemy sok 15 min.
Syrop taki nadaje się super jako dodatek do zimowej herbaty, ale również, po rozcieńczeniu wodą i dodaniu odrobiny soku z cytryny - może stanowić smaczny napój.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation