Kuchnia

jedzonko

Jaskinia Smaku: Trufle czekoladowe z rumem


100 gram gorzkiej czekolady
ok 4 łyżki miękkiego masła
cukier puder do smaku (dałam ok 5 łyżek)
120 gram herbatników (dałam 50 gram + ok 70 gram biszkoptu)
garść kokosu + do obtoczenia kulek
garść rodzynek
2 łyżki rumu + trochę do namoczenia rodzynek
3 garście orzechów włoskich
2 łyżki kakao

Rodzynki moczymy w rumie, najlepiej całą noc. Orzechy mielimy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatniki i biszkopt dokładnie kruszymy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Jeśli masa jest zbyt sucha, możemy dodać trochę miękkiego masła lub dolać rumu. Formujemy kulki i obtaczamy w kokosie. Schładzamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation