Kuchnia

Ciasta

Torcik bardzo czekoladowy


spód torcika:

150 kakaowych ciastek owsianych
2 batoniki orzechowe Pierrot
łyżka masła orzechowego

masa:

300 g gorzkiej czekolady
350 g śmietanki 36 %
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
100 g masła w temperaturze pokojowej
18 -20 sztuk ptasiego mleczka waniliowego lub śmietankowego

do posypania:

2 łyżeczki kakao
2-3 kostki białej czekolady

Torcik bardzo czekoladowy 2

Ciasteczka na spód miksujemy z batonikami i całość mieszamy z masłem orzechowym.

Wykładamy nimi dno foremki (średnica 20-21 cm) i odstawiamy do lodówki.

Czekoladę łamiemy w kosteczkę lub siekamy.

Śmietankę zagotowujemy wraz z kawą.

Zdejmujemy z ognia i partiami wsypujemy czekoladę, cały czas mieszając.

Gdy czekolada się rozpuści dodajemy masło a na koniec żółtka.

Mieszamy aż masa będzie gładka i jednolita.

Odstawiamy aż całkiem wystygnie po czym 1/3 wylewamy na spód z ciastek.

Wykładamy ptasie mleczko i zalewamy je resztą masy.

Kilka razy stukamy foremką o blat w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.

Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.

Przed podaniem posypujemy kakao i startą białą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation