Kuchnia

Przetwory

A już się martwiłam, że cukinia tak się rozszaleje, że nie będę widziała co z nią robić. Ale
to już żaden kłopot. Dziś zrobiłam kilka słoiczków ketchupu, sosu z cukinii i powiem Wam, że jest pyszny.
Wizja nadmiaru tego cudownego warzywa już mi nie straszna. Będą kolejne słoiczki sosu.

Składniki:

3kg cukinii (waga już po obraniu i wypestkowaniu)
500g cebuli
2 szkl cukru
1 szkl. octu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 mała płaska łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
500g koncentratu pomidorowego u mnie Pudliszki
4 małe, płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie:

Cukinię umyć, obrać i usunąć pestki, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę obrać, drobno pokroić. Ja starłam całość w malakserze, następnie zasypać solą i odstawić na około 2 godziny, powstałego soku nie odlewać. Po tym czasie warzywa dusić w garnku aż się rozgotują, zblendować na gładki mus. Dodać przyprawy, cukier, ocet na koniec koncentrat pomidorowy i całość gotować jeszcze prze 20 minut po czym przełożyć sos do słoiczków i pasteryzować w słoiczkach przez kolejne 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation