Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Calzone

Ciasto
• 500 g przesianej przez sito mąki dowolnego typu
• 30 g drożdży
• ½ szklanki wody
• ½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
Nadzienie
• 100 g czarnych oliwek
• 500 g dojrzałych pomidorów
• 150 g sera ricotta
• 1 cebula
• 3 ½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• Sól i pieprz do smaku
Mąkę wysyp na stolnicę i wymieszaj z drożdżami rozpuszczonymi w małej ilości ciepłej wody, dodaj szczyptę soli i pół szklanki oliwy.
Wyrób ciasto aż będzie miękkie i elastyczne, następnie przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
W rondlu uduś w połowie szklanki oliwy cebulę pokrojoną w plasterki, dodaj obrane i pokrojone pomidory. Należy zredukować ilość sosu poprzez kilkuminutowe gotowanie, następnie doprawić sos solą i pieprzem oraz dodać pokrojone drylowane oliwki.
Zdejmij rondel z ognia. Przeciśnij ser ricotta przez sito i dobrze wymieszaj z sosem. Ciasto rozwałkuj na dwa arkusze - jeden szerszy od drugiego. Szerszy arkusz połóż na naoliwioną blachę a następnie rozprowadź na nim nadzienie i połóż na nim cieńszy arkusz ciasta. Ostrożnie zlep krawędzie obu arkuszy.
Calzone musi być pieczone w bardzo gorącym piekarniku (250°C) przez około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation