Kuchnia

Vege

Carbonara dyniowa

SKŁADNIKI 2 PORCJE
150 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
2 łyżki oliwy
125 g boczku wieprzowego
2 ząbki czosnku
300 g dyni
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki stertego sera (pecorino, grana padano lub parmezanu)

PRZYGOTOWANIE
Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody.
Na patelni na oliwie smażyć przez około 3 minuty pokrojony na małe kawałeczki boczek. Dodać obrany i drobno starty czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię, doprawić solą i smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Na koniec dynia ma być całkowicie miękka, może się nawet rozpadać.
Dodać natkę pietruszki i smażyć przez minutę. Dodać makaron oraz wodę z makaronu, wymieszać i gotować przez 1 - 2 minuty aż woda wyparuje. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę aż makaron troszkę przestygnie.
W miseczce roztrzepać jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera (2 łyżki sera odłożyć na koniec). Dodać do makaronu i wymieszać (jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć delikatny i kremowy sos). Wyłożyć do dwóch głębokich talerzy i posypać startym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation