Kuchnia

Przepisy

CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki goździków, mielonych
2 jajka
1 szklanka puree z dyni
110 g masła, roztopionego
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
1/2 szklanki czekoladowych chipsów tzw. kropelek
szczypta soli
DODATKOWO:

3 łyżki nutelli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, cynamonem, gałką i goździkami. W oddzielnej miseczce mieszamy mokre składniki razem z sola. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec łączymy z chipsami czekoladowymi.
Nutellę lekko podgrzewamy. Formę o wym. 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy do foremki i wykładamy połowę nutelli. Przykrywamy drugą połową ciasta i na wierzchu smarujemy pozostałą nutellą. Nożykiem lekko robimy w cieście zawijaski. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation