Kuchnia

Zupy

Porugalska zupa caldo verde z jarmużem

3-4 ziemniaki
pół główki średniej wielkości kapusty włoskiej
pęczek świeżego jarmużu (lub 2 duże garści jarmużu krojonego)
cebula
3 łyżki oleju do smażenia
1l wywaru warzywnego lub wody
sól morska do smaku
pieprz czarny ziarnisty
10 dag chorizo lub innej pikantnej kiełbasy

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy wywarem lub wodą (nie z dużo, tylko tyle, by ziemniaki znalazły się pod powierzchnią wywaru/wody) gotujemy do miękkości, w razie konieczności uzupełniamy odparowaną wodę. Pod koniec gotowania solimy.
Ugotowane ziemniaki tłuczemy praską (mają być rozdrobnione, ale nie na puree).
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju.
Liście jarmużu i kapusty włoskiej pozbawiamy twardych włókien, zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paseczki.
Do cebuli dodajemy pokrojony jarmuż i kapustę, chwilę przesmażamy.
Podlewamy kapustę resztą wywaru lub wody, doprawiamy solą, dusimy, aż kapusta będzie lekko chrupiąca.
Do ziemniaków dodajemy podduszoną kapustę z jarmużem, zagotowujemy, zestawiamy z kuchenki.
Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę, dodajemy do zupy caldo verde.
Zupę caldo verde doprawiamy na talerzu świeżo mielonym pieprzem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation