Kuchnia

chleb

Razowiec na zakwasie

Składniki dla foremki 30 x 10 cm

mąka pszenna razowa 250 g
aktywnego zakwasu żytniego 200 g
soli 1,5 łyżeczki
letniej wody 380 ml
płatków owsianych (wierzch) 1 łyżka
ziaren słonecznika (wierzch) 1 łyżka
mąki żytniej razowej typ 2000 250 g

Przepis:
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ręką składniki, aż osiągniemy plastyczną, przypominając plastelinę masę.
2. Formę keksówkę smarujemy olejem i posypujemy mąką razową. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Posypujemy płatkami owsianymi i słonecznikiem, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 h.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez 25 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i formy, studzimy na kuchennej kratce.

Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 45 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation