Kuchnia

kuchnia

Zawijane drożdżówki dyniowo - jabłkowe
3 szklanki mąki

1 łyżeczka drożdży instant

3 łyżki cukru

1 szklanka mleka

4 łyżki pure dyniowego

80 g masła

1 jajko

1/2 szklanki masła jabłkowego (przepis)

1 jabłko

rodzynki, cynamon

Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier i drożdże i wszystko przemieszaj. W garnuszku rozpuść masło, wlej mleko i dodaj pure dyniowe. Zamieszaj dokładnie, aby pure połączyło się z mlekiem. Do mąki wlej zawartość garnuszka i wbij jedno jajko. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, a następnie wyrzuć na lekko umączony blat i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na delikatnie oprószony mąką blat kuchenny i rozwałkuj do postaci prostokąta o grubości 0,7 cm. Na powierzchni ciasta rozsmaruj masło jabłkowe i gęsto ułóż cienkie plasterki jabłka (im cieńsze, tym lepiej zwinie się ciasto). Całość posyp rodzynkami i cynamonem. Delikatnie zwiń prostokąt w roladę, którą następnie pokrój na plastry. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 9 dość dużych drożdżówek.

Drożdżówki ułóż na blaszce w niedużych odstępach. Może to być forma do keksa, może też być forma okrągła. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na godzinę. Możesz też blaszkę owinąć folią i wstawić do lodówki na całą noc, aby ciasto mogło wyrosnąć w chłodzie. Bułeczki powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Wierzch wyrośniętych bułeczek posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30 minut. Kiedy wystygną możesz skropić je lukrem i obsypać płatkami migdałowymi. Choć i bez nich smakują wyśmienicie.
Masło jabłkowe
3 duże, twarde, słodkie jabłka
1 łyżka przyprawy korzennej
3 łyżki miodu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation