Kuchnia

Potrawy

Cynamonowe chipsy jabłkowe i suszenie jabłek



Cynamonowe chipsy jabłkowe
Kroję mandoliną jabłka na plasterki, im cieńsze, tym szybciej się wysuszą. Każdy plasterek posypuję cynamonem i układam w suszarce do warzyw. Dom pachnie obłędnie! Chipsy są cudowne, chociaż nie tam bardzo chrupiące jak klasyczne "chipsy" i bardzo cynamonowe. To ostatnio nasza ulubiona przekąska do wieczornego seansu filmowego.

ulubione twarde jabłka
cynamon
dobra mandolina lub ostry nóż i "ofiara" do krojenia

Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i razem ze skórką krój w cieniutkie plasterki - im cieńsze, tym szybciej chipsy się ususzą. Najlepiej użyć do tego mandoliny. Układaj w suszarce do warzyw i owoców i susz kilka godzin. Potem wyłącz suszarkę, rozstaw tace na blacie na całą noc, a następnego dnia znów susz ok 2-3 godzin, aż każdy plasterek będzie bardzo suchy. Chipsy zmiękną nieco z czasem.
Możesz też suszyć chipsy w piekarniku, ale zajmuje to więcej czasu, gdyż na blasze nie należy układać plasterków warstwami na sobie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation