Kuchnia

Ale pasztet

Wegetariański smalec fasolowy z prażoną kaszą gryczaną
- Thermomix Przepisy


Prażona kasza gryczana:
◾1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
◾1/2 łyżeczki wędzonej papryki, do kupienia
◾1 łyżka oleju roślinnego
◾sól i czarny pieprz

Smalec:
◾1 cebula (70 g)
◾1 jabłko (120 g)
◾1/2 łyżeczki trzcinowego cukru
◾2 liście laurowe
◾2 ziarna jałowca
◾2 ziela angielskie
◾40 g oleju rzepakowego
◾250 g ugotowanej fasoli
◾1 łyżka sosu sojowego
◾1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
◾1/2 łyżeczki suszonego tymianku
◾1/2 łyżeczki suszonego majeranku
◾sól i czarny pieprz

Wykonanie:

Kaszę gryczaną mieszamy z olejem i przyprawami.
Rozkładamy kaszę równomiernie na blaszce do pieczenia (wykładamy ją papierem do pieczenia) i pieczemy do chrupkości kaszy czas 15 min temp. 200.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i jabłko kroimy czas 15s/obr.4 dolewamy olej, dodajemy przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie) i cukier. Podduszamy czas 10 min/100 stopni/obr. wsteczne soft.
Całość przekładamy do innego naczynia. Wyjmujemy ziarenka przypraw i liść laurowy.

Do naczynia Thermomix dajemy fasolę, sos sojowy, tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz przyprawy miksujemy czas 30 s/obr.6-7 (nie musimy dokładnie mieszać)
Dodajemy cebulkę z jabłkami oraz kaszę gryczaną.

Mieszamy z pomocą kopystki czas 20 s/obr 4.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smalec smakuje najlepiej następnego dnia.

Polecam wersję ogórkiem kiszonym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation