Kuchnia

świąteczne i okazyjne

Kulebiak z kapustą i grzybami

Czas przygotowania: 100 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

5 dag suszonych grzybów
50 dag kiszonej kapusty
2 liście laurowe, 2goździki
po 4–5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
otarta skórka z 1cytryny
2 cebule
łyżka oleju
sól, pieprz
1/4 łyżeczki mielonego jałowca
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 ugotowane jajka na twardo
30 dag ciasta francuskiego mrożonego
jajko

Etapy przygotowania:

Umyte grzyby zalewamy 2 szklankami przegotowanej wody, zostawiamy na noc, następnego dnia gotujemy. Kapustę szatkujemy, w garnku zalewamy przecedzonym wywarem z grzybów, dodajemy liście laurowe, goździki, pieprz, ziele i skórkę z cytryny, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy ok. 30 min. Posiekane cebule podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w cienkie paski ugotowane grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę smażymy, mieszając. Kapustę zestawiamy z ognia, usuwamy liście laurowe, ziele i pieprz. Do kapusty dodajemy grzyby z cebulą, dokładnie mieszamy. dodajemy mielony jałowiec, pieprz i sól do smaku. gotujemy razem, aby odparować nadmiar płynu. Do przestudzonej kapusty dodajemy orzechy i drobno pokrojone jajka na twardo. Farsz rozkładamy na cieście, brzegi ciasta mocno zlepiamy. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem. Z okrawków ciasta robimy dekoracje, naklejamy na wierzch. W cieście robimy drobne otworki, aby nadmiar płynu odparował. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºc, pieczemy 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation