Kuchnia

kuchnia

Miodownik to tradycyjne, pyszne ciasto karmelowo-miodowe. Jest to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, przygotowywany tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przywołuje dobre wspomnienia, oraz wyjątkową atmosferę świąt. Do jego upieczenia użyłam jak zwykle Margaryny Palma, która również towarzyszy mi , a wcześniej mojej mamie i babci. Nadaje ciastom niepowtarzalny smak i aromat dzięki recepturze opartej o olej palmowy.
Ciasto możesz przygotować 2 dni wcześniej, a krem na następny dzień. Dobrze jest jak ciasto poleżakuje dobę w lodówce. Wtedy cała masa wchłonie się do miodownika.

Składniki ciasto :

1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
2 małe jajka
1 łyżka margaryna Palma z Murzynkiem Bielmar
1 płaska łyżeczka sody (do masy )
2,5 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody ( do mąki )

Przygotowanie :

Do miski wsyp cukier, kakao i sodę. Dodaj miód, margarynę i wbij jajka. Postaw garnek na garnku z gorącą wodą i ubijaj na parze przez 10-15 minut. Na stolnicę wysyp mąkę z sodą. Zrób wgłębienie i wlej wolnym strumieniem masę , cały czas łącząc z mąkę. Zagnieć jednolite ciasto. Podziel ciasto na 4 równe części ( najlepiej podziel ciasto przy pomocy wagi). Rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Jeden z placów włóż do blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Placki powinny być twarde.

Składniki masa :

1L mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1,5 kostki margaryna Palma z Murzynkiem Bielmar
1 laska wanilii
1 puszka masy kajmakowej ( u mnie 500g)
kakao do posypania ciasta

Przygotowanie :

Odlej do miski 1 szklankę mleka. Wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnka. Wrzuć pokrojoną laskę wanilii na pół i wsyp cukier. Doprowadź do wrzenia. Wolnym strumieniem wlej mieszankę mleka z mąką. Cały czas energicznie mieszając aż będzie gęsta. Odstaw z ognia, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Margarynę utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania partiami dodaj masę mleczną oraz masę kajmakową. Każdy placek posmaruj masą układając kolejny. Górę ciasta posmaruj masą. Posyp kakao i odstaw do lodówki na całą noc.

Blaszka : 30cm x 24 cm
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation